• Forum
  • About
  • Whole Directory

    Level

    School

    Category

    Callum Symmons

    Sonnenallee 9

    Isometric drawing of Sonnenallee 9, viewed from street Photographic series documenting Berlin's corner buildings Isometric drawing of Sonnenallee 9, section through housing Plan drawings of Sonnenallee 9 Elevation of facade, placed alongside technical detailing Technical detailing of threshold and performative screen

    Isometric drawing of Sonnenallee 9, viewed from street

    A performative building for Berlin, sheltering space to live and work behind a technical and theatrical screen.

    School/Level

    Category

    Sonnenallee 9 proposes a building for Berlin: set within a corner plot located on the periphery of a neighbourhood of housing. The building responds to the figure of the corner building, a typology ubiquitous within Berlin’s urban fabric, employing and exemplifying the type’s formal characteristics. Approaching the urban fabric of Berlin in this manner - extracting and engaging a specific typological condition to create a contextually resonant architecture - attempts to enact an engagement with the urban at the scale of the architectural.

    Inside the building, polyvalent spaces remain ambiguous and open to appropriation: in its initial configuration, the building accommodates for both for living and working. Very clearly, the architecture's expression borders on the high-tech: as such, the building is conceived as a performative device. This is not, however, a semantic valorisation of technological progress, rather the building borrows its materiality from the banal readymades of the contemporary sprawl: sheds, boxes and warehouses.

    Implicit within the building is a fundamentally theatrical character. Hiding behind the unifying figure of its facade-screen the building conceals an alternative, double nature: two similarly proportioned boxes contain space to be inhabited. The architecture is constructed in this manner: as a collectivity of perceptions, objects, machines, and spaces without any underlying hierarchy. Through this diffusion, the project assumes a fundamentally open-ended character. A preference for form over function, ambiguity over clarity, and qualities over measurements is intended to open up the work, providing space for multiple readings and interpretations.

    You may also be
    interested in